top of page
  • hannaknotnerus

MENSELIJKE ZORG en CUM LAUDE

Het allermooiste lijkt mij om in de toekomst menselijke zorg te kunnen bieden. En om dat te kunnen doen, moet in de opleiding al aandacht worden besteed aan het menselijke aspect. Immers, als je eerst 6 jaar leert om jezelf voorbij te lopen en vooral aandacht te geven aan het tentamen halen, hoezo zou je daarna dan spontaan goed voor jezelf zorgen en een empathische zorgverlener en goede samenwerker zijn?

Dus wat mij betreft zijn tijdens de studie focus op gespreksvoering, individuele leerdoelen, gezonde werk-privé balans en samenwerking belangrijk. Dat zijn dingen die mensen betere zorgverleners maken.


Maar dat zijn niet de dingen die uitmaken of je wel of niet je studie/coschappen haalt. Want halen of zakken wordt bij de meeste studies toch nog bepaald met cijfers. En daarbij komen al gauw prestatiedruk en competitiedrang om de hoek kijken, zeker als er een extra label (cum laude) te halen is.


2 weken terug liet de VU weten cum laude bij de master geneeskunde af te schaffen. (https://nos.nl/artikel/2425190-geen-cum-laude-meer-bij-geneeskunde-vu-te-veel-nadruk-op-presteren) Een hele goede stap denk ik, zou zeker ook voor mij goed werken. Weg met die competitie en externe motivatie. Op naar intrinsieke leerdoelen en samenwerking!


Is jouw studie nog niet zo ver, maar ervaar je wel prestatiedruk? Of zou je graag jouw intrinsieke motivatie willen vinden?

Laten we eens een kop thee of koffie drinken, dan kan ik je vertellen hoe coaching je daarin kan ondersteunen.




bottom of page